Els premiats en aquesta primera edició són J.Loca, Fasim, Zosen Bandido i Kram, artistes de llarga i respectada trajectòria. El dijous 12 de febrer, a les 12h del migdia, se’ls podrà veure en plena acció intervenint amb el seu art sobre els llenços d’una gran estructura cúbica que s’instal·larà a la Plaça Can Mario de Palafrugell.

La Fundació del pintor Modest Cuixart  premia la trajectòria artística dels rebels de l’art modern: els protagonistes del Street Art, distingint-los amb el premi “El Pinzell de Cuixart”. Pinzells venerats pel artista, als que fins i tot dedicava un digne enterrament al jardí del seu taller quan ja no li servien per treballar.

El Pinzell de Cuixart no és només un premi sinó un projecte en diverses fases. La primera d’elles consisteix en la intervenció d’aquests artistes sobre els llenços de gran format d’una gegantina estructura cúbica  que l’empresa  AVDrop ha dissenyat per l’ocasió. L’acte serà aquest dijous 12 de febrer, a partir de les 12h. del migdia a la Plaça Can Mario de Palafrugell, quan els artistes començaran a crear de la seva obra en directe.

En una segona fase, que es realitzarà la propera primavera a Barcelona, i de la que s’informarà oportunament, es lliurarà a cadascú dels premiats un dels vells pinzells de Cuixart, de mans de la Fundació, en un acte públic, presidit per la gran estructura cúbica que els artistes hauran intervingut, mostrant en un vídeo  el procés creatiu. La instal·lació viatjarà per Espanya i Europa mostrant les obres d’aquests artistes , perquè serveixi de invitació a una reflexió sobre el Street Art, la seva tècnica, i la convicció i l’altruisme de seus protagonistes.

Modest Cuixart, el pintor que es va casar amb la llibertat, va defensar sempre aquests nous creadors que s’obrien pas en la història de l’art mitjançant continus intents per generar alguna cosa nova … Un art que va començar a aparèixer, com si d’un regal es tractés, pels murs de ciutats, autopistes i vies de tren. Moltes vegades, aquest “vandalisme” distreia al passatger despistat que, en els anys 80, veia com en les pedres es llegien noms, noms i més noms, de vegades il·legibles, de vegades encriptats, com un argot del grafisme, fins que de sobte es va obrir l’horitzó i de les lletres van sortir figures, formes i colors, i el carrer es va convertir en galeria d’art. Va ser el moment de parlar d’un nou moviment artístic. Moviment que es critica o s’exalça segons la mirada de qui observa. Per a alguns sempre serà vandalisme. Per altres és un art que sorprèn en mig dels carrers, un regal pels que saben mirar sense prejudicis. La Fundació Cuixart vol donar veu a aquest moviment en constant desenvolupament que és un nou eslavó  en la cadena de la història de l’art  i que representa el nostre temps.  Per tot això, el “Pinzell de Cuixart” és un premi a la trajectòria artística,  un reconeixement als que vénen del passat per establir noves pautes del futur de l’art i del mercat de l’art.